Bedrijven berekenen de stijgende kosten vaak door aan de klant. Toch lukt dat in bepaalde sectoren beter dan in andere. UBS en vermogensbeheerder Aureus zetten de winnaars en verliezers op een rijtje.
Normaal gesproken beschermen aandelen je tegen inflatie. Dit in tegenstelling tot spaarrekeningen of obligaties. Producenten kunnen profiteren van het doorberekenen van hogere loon-, grondstof- en transportkosten aan de klanten. Toch zijn er grote verschillen in pricing power tussen deze beursgenoteerde bedrijven.
De winnaars in het komende kwartaal zou je volgens UBS moeten zoeken in de vastgoedhoek, de farmaceutische industrie, energie en mijnbouw, software & ICT, halfgeleiders en tabaksindustrie.
VerliezersDe verliezers zitten in de hotelbranche, luchtvaart, papier- en levensmiddelenindustrie. A-merken worden relatief makkelijk ingeruild voor de goedkopere huismerkvariant. Zelfs de sterkste merken hebben moeite om de prijzen te verhogen, is te zien aan de zware onderhandelingen met supermarkten, waarbij soms de schappen een aantal dagen leeg blijven.
Uitzondering in de levensmiddelenhoek is zoals gezegd de tabaksindustrie. Aangezien de kankerverwekkende sigaretten extreem verslavend zijn, blijven de klanten toch wel kopen.
De afgelopen twee jaar zijn de aandelenkoersen hard gestegen. De verhouding tussen beurskoers en winstcijfers lijkt daarmee enigszins zoek. In combinatie met de stijgende marktrentes waarschuwen beursanalisten daarom voor al te veel optimisme met betrekking tot de aandelenmarkten.