ING scherpt klimaatbeleid aan, schroeft financiering terug

Economie
door anp
donderdag, 19 september 2024 om 7:07
anp190924087 1

AMSTERDAM (ANP) - ING stopt per direct met het financieren van zogeheten 'pure players', bedrijven die zich enkel toeleggen op het uit de grond halen van olie en gas en doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe velden. Ook zal de bank na 2025 stoppen met het verstrekken van nieuwe kredieten aan terminals voor de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). ING heeft die maatregelen donderdag aangekondigd in zijn jaarlijkse klimaatupdate.

"Voor ons als bank is financiering de meest impactvolle manier om bij te dragen aan de transitie: samen met klanten werken aan hun transitie naar netto-nul en tegelijkertijd de technologieën en oplossingen financieren die nodig zijn voor een duurzame toekomst", stelt ING in een toelichting op de update.

Europese landen die geen Russisch gas meer invoeren sinds de inval in Oekraïne, zijn onder meer massaal lng gaan importeren als alternatief. Maar lng is nog altijd een fossiele brandstof die ook voor CO2-uitstoot zorgt. Bovendien lekt bij het productieproces regelmatig methaan, een ander krachtig broeikasgas.

Terra-aanpak

ING hanteert voor zijn klimaatbeleid onder andere de Terra-aanpak, gebaseerd op inzichten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Daarmee meet ING de uitstoot van klanten die actief zijn in sectoren die de meeste koolstof uitstoten. ING heeft deze aanpak nu uitgebreid naar de aluminium- en zuivelsector, waarmee het totaal aantal sectoren uitkomt op twaalf.

Volgens de bank liggen acht van deze sectoren bijna of helemaal op schema om de klimaatdoelstelling te halen. Twee lopen achter, dat zijn de staalindustrie en de residentiële vastgoedsector. De overige twee sectoren kunnen volgens ING niet worden beoordeeld omdat daar een nieuwe methodologie wordt gebruikt om de koolstofuitstoot te meten.

'Niet voldoende'

Extinction Rebellion (XR) vindt de koerswijziging van ING "bij lange na niet voldoende". Volgens de actiegroep blijft de bank nog steeds de grootste Nederlandse fossiele bank. Fossielvrij ziet de stap van ING als het resultaat van een jarenlange strijd van mensen in de VS, ING Fossielvrij en de Nederlandse klimaatbeweging. Toch blijft de organisatie doorgaan met actievoeren "tot ING al hun financiering aan olie- en gasbedrijven stopt."

Volgens Milieudefensie is de uitstoot van de bank 207 megaton hoger dan wat ING tot nu toe zei. "Het is absurd dat ING nu door een slim pr-trucje voor de grootste vervuilers de oranje loper uit kan blijven rollen", zegt directeur Donald Pols van de organisatie.