Zowel de rente als de inflatie vliegen omhoog. Sinds het dieptepunt van 2013 zijn de huizenprijzen bijna verdubbeld. Staat de bubbel op knappen? De meningen zijn verdeeld. 'Er is simpelweg te veel vraag.'
"Een stijging van de rente en mogelijk ook werkloosheid. Dat kan je gaan terugzien in de huizenprijzen”, zegt woningmarkteconoom Stefan Groot van Rabobank
tegen de Telegraaf. Maar er is een belangrijk verschil met de crisis van 2008: toen was de werkloosheid hoog. "Een hogere hypotheekrente werkt altijd wat geleidelijk door in lagere huizenprijzen, dat gaat niet van de ene dag op de andere. Een stijgende werkloosheid werkt sneller door.”
Directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) verwacht geen crash op de woningmarkt, zegt hij tegen de krant. "Zolang er niet voldoende woningen bijkomen, zullen de prijzen niet inzakken."
Philip Bokeloh van ABN Amro is iets minder overtuigd. "Een recessie kan een duw naar beneden geven, plus een verdere stijging van de rente of nieuwe onzekerheid over de fiscale behandeling van de eigen woning.”
Oscar Noorlag van Van Bruggen Adviesgroep denkt ook dat de huizenprijzen onder druk komen te staan. "Het zorgt er wel voor dat er meer realiteitszin terugkomt op de woningmarkt en dat leidt er waarschijnlijk toe dat de absurde prijsstijgingen van de afgelopen jaren wel tot het verleden behoren. Ook een lichte prijscorrectie sluit ik niet uit als de huidige economische omstandigheden langer aanhouden.”