In het Verenigd Koninkrijk mag weer schaliegas worden gewonnen. Het is een manier om van het Russische gas af te komen, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan.
Vooral de kans op aardbevingen neemt toe door het winnen van gas uit schaliesteen, ook wel fracking genoemd. Jilles van den Beukel, energie-expert van Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) noemt het bij RTL Nieuws bovendien een symboolbesluit van de Britten. "De productie van schaliegas in Noordwest-Europa is kansloos. Mensen realiseren zich niet hoe moeilijk dat is en de technische prestaties die daarvoor moeten worden geleverd."
De lagen schaliesteen zijn volgens Van den Beukel ook te dun om economisch rendabel zijn. In de VS is dat beter. "Bovendien is daar een enorme industrie aan boorbedrijven en frackers die efficiënt en goedkoop kunnen werken. In Europa missen we die ervaring."
In Nederland is fracking helemaal omstreden nadat de gaswinning in Groningen tot zoveel aardbevingen heeft geleid. Hans van Cleef, econoom bij ABN Amro reageert: "Iedereen staat op zijn achterste benen als fracking hier wordt toegestaan. Een gepasseerd station."