De verwarming een graadje lager is één ding, maar ook nog korter douchen om energie te besparen? De liefhebber moet er niet aan denken. Gelukkig kan het ook anders.
Toegegeven: als je de gemiddelde douchebeurt terugbrengt van 9 naar 5 minuten scheelt dat voor een gezin zeker 150 euro per jaar, afhankelijk van de gasprijs. Maar met andere besparingen op douchegebied kom je ook een heel eind.
Het eerste wat je moet doen als je niet korter wil douchen, maar wel wilt besparen: doe die regendouche de deur uit. Energie-expert Jurgen Naets van Bond Beter Leefmilieu adviseert
bij HLN: “Een investering die zich meteen terugbetaalt is de aankoop van een waterbesparende douchekop. Inboeten aan comfort onder de douche doe je daar niet mee. Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter water per minuut door, maar je merkt niet dat er minder water uit de douche komt doordat er lucht bijgemengd wordt.
Een klassieke douchekop laat gemiddeld 10 liter water per minuut door en een regendouche zelfs makkelijk 20 liter water per minuut. Door voortaan onder een waterbesparende douchekop een douche te nemen kun je 20 tot 60 procent besparen.”
Je kunt natuurlijk ook minder vaak douchen, maar ook dat is weinig aanlokkelijk. Wat je daar voor in de plaats kunt doen is allemaal vlak na elkaar douchen. Naets: "Door na elkaar te douchen blijft het warm water in de leidingen warm en hoeft het zich niet telkens opnieuw op te warmen. Ook de temperatuur van het verwarmingssysteem kan een verschil maken: 65°C is een goede temperatuur."
Tot slot nog een paar andere tips: voelen de leidingen warm aan als er warm water doorheen stroomt, isoleer ze dan beter, maar pas op voor legionellagevaar. Ook een zonneboiler kan nog flink schelen. "Hiermee kun je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water besparen.”