Restaurants in de Italiaanse hoofdstad Rome knoeien op grote schaal met het voedsel dat ze serveren. Minstens vijftig etablissementen zijn betrapt op het gebruik van valse nep-olie, die volgens het Italiaanse Openbaar Ministerie mogelijk de
gezondheid van klanten in gevaar brengt.
Knoeien met consumptieolie
De olijfoogst viel afgelopen jaar nogal
tegen, waardoor er nu flessen als authentieke extra vierge olijfolie
worden verkocht die eigenlijk zaadolie bevatten, vermengd met
bètacaroteen en chlorofyl.
De vervalste olijfolie wordt in
illegale laboratoria in elkaar geknutseld in de regio Apulië,
ontdekte de NAS – een tak van de Italiaanse carabinieri
gespecialiseerd in voedselfraude. Het product wordt voor drie euro
per liter verkocht, terwijl echte exra vierge olijfolie zo'n negen
euro per liter kost.
Topje van de ijsberg
De Italiaanse krant La Repubblica
schrijft dat de situatie zo alarmerend is dat het Openbaar Ministerie
in Rome een grootschalig onderzoek is gestart. Het lijkt er sterk op
dat de restaurants die de gevaarlijke olie hebben gekocht en
gebruikt, op de hoogte waren van de fraude. De restauranteigenaars
worden daarom als medeplichtigen beschouwd en beschuldigd van heling.
Men vermoed dat wat nu aan het licht is
gekomen slechts het topje van de ijsberg is, en dat er nog veel meer
restaurants betrokken zijn bij dit voedselschandaal.