Rijkere Nederlanders blijven steeds meer binnen hun eigen bubbel: ze zoeken vooral gelijkgestemden op en komen mensen uit andere inkomensklassen steeds minder tegen. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.
"We weten dat mensen van oudsher vooral geneigd zijn om mensen op te zoeken die op hen lijken", zegt CBS-onderzoeker Tanja Traag
in het AD. "Sociale bubbels zijn er altijd geweest. Maar we weten ook dat dat niet voor iedereen goed is. Het creëert polarisatie en kan ook de mogelijkheden beperken om op te klimmen op de sociale ladder.”
Het CBS vergeleek de segregatie tussen 2009 en 2020. "In die tijd bleef de mate waarin verschillende groepen elkaar tegenkwamen stabiel”, zegt Traag, terwijl de diversiteit juist is toegenomen. "Je zou kunnen verwachten dat mensen dan meer met elkaar in contact komen, maar dat is niet zo.”
En mensen met een Nederlandse achtergrond zijn zich nog meer gaan afscheiden. Hetzelfde geldt voor mensen met een hoger inkomen. Die blijven steeds meer in hun eigen bubbel. "Iemands sociaal-economische achtergrond bepaalt veel", zegt Traag. "We weten ook dat er tussen verschillende migrantengroepen nog steeds verschillen zijn, ook wat betreft hun positie op de inkomensladder. Dat zorgt er weer voor dat er in rijke wijken minder mensen met een migratie-achtergrond wonen. En dat heeft weer gevolgen voor de samenstelling van de school in zo'n wijk.”
De forse stijging van de huizenprijzen de afgelopen tien jaar verergert de segregatie nog, zegt Traag. "Je hebt steeds meer een specifieker cv en financiën nodig om ergens te komen.”