Olieconcern Shell blies de afgelopen jaren hoog van de toren over hun groene ambities, maar er komt niks van terecht. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers liet Shell-ceo Wael Sawan weten dat hun duurzame projecten de ijskast ingaan. Aandeelhouders lijken behoorlijk verdeeld.
“Ik snap wel dat ze daarmee op willen houden, maar het is wel jammer”, zegt beursanalist Jos Versteeg in BNR Beursweek. “Shell heeft een lange periode van lagere rendementen voor de boeg, wil het een toekomst in alternatieve energiebronnen veiligstellen. Dat vergt investeringen in nieuwe technologie, want de huidige alternatieven zijn nog niet erg renderend.”
Zwaktebod
Lagere rendementen betekenen een lagere beurskoers. Een vijandige overname door concurrenten zoals Exxon Mobil, BP, TotalEnergies en Chevron ligt daarbij op de loer. Sawan zet voorlopig dan ook liever in op gas, als relatief schoon alternatief voor olie. “Dat heeft veel minder CO2-uitstoot. Duurzame alternatieven als windmolens en zonnecellen renderen nog niet echt. Maar als je toekomst toch in alternatieve energie zit, vind ik het wel zwak dat ze zich alleen maar op gas richten”, aldus Versteeg.
Aandeelhouders zijn verdeeld
Shell-aandeelhouders zijn tot op het bot verdeeld: een deel wil meer dividend, een ander deel wil dat het bedrijf juist een veel groenere, duurzamere koers gaat varen. De 'milieujongens' binnen het bedrijf zien het somber uit, en de mogelijkheid om alle aandeelhouders tevreden te stemmen lijkt uitgesloten, legt Versteeg uit. “Laat ik er heel duidelijk in zijn: ik vind het verschrikkelijk dat we de aarde fors aan het opwarmen zijn, maar ik zie niet in hoe we dit gaan tegenhouden.”
Lage verwachtingen van politiek
De beursanalist verwacht weinig steun van de politiek. Zolang de verlaging van de benzinetaks ten koste gaat van r&d-budgetten (projecten gericht op ontwikkeling of vernieuwing van producten) en de bedrijven zelf te beroerd zijn om hun winstgevendheid te beperken, is er weinig zicht op een revolutie, volgens Versteeg. “Ik zie het niet gebeuren, ik zie wat dat betreft de aarde heel veel verder opwarmen. We lopen met zijn allen als lemmingen naar de afgrond, zou je kunnen zeggen.”