Sommige mensen moeten hun huis verkopen, scheiden om zo de kosten te verdelen of kunnen niet meer op vakantie, omdat ze hun zorgkosten anders niet meer kunnen betalen. Dat blijkt uit eigen onderzoek van RTL Nieuws.
Bij RTL meldden zich zeker 1.250 huishoudens die in financiële nood verkeren door torenhoge zorgrekeningen. Hoge eigen bijdragen en kosten die niet worden vergoed zijn de belangrijkste oorzaken van de geldproblemen.
Van de ondervraagden geeft 38 procent aan niet meer te kunnen rondkomen vanwege de zorgkosten. Ruim 20 procent zegt bepaalde zorg te hebben geweigerd uit financiële overwegingen en 18 procent heeft een lening afgesloten om de zorg te kunnen betalen.
De kosten zitten vooral in eigen bijdragen voor medicijnen (80 procent), kosten voor een specialist (67 procent) of kosten voor fysiotherapie (34 procent), schrijft RTL Nieuws.
Tamara Madern, lector Schuldpreventie en Vroegsignalering aan de Hogeschool Utrecht, zegt dat de zorg de afgelopen jaren steeds duurder is geworden. "De zorgkosten zijn de afgelopen jaren steeds wat verder gestegen. Onder andere doordat het eigen risico toeneemt, doordat er bijvoorbeeld zaken uit het basispakket gaan, bij de aanvullende verzekeringen. En dat je steeds vaker ook moet bijbetalen voor medicijnen."
Volgens huisarts Toosje Valkenburg zijn het lang niet altijd mensen met een laag inkomen die in de problemen komen. "We zien ook de problemen toenemen bij mensen die niet helemaal aan de onderkant zitten. Want het leven is al duur, de huren zijn duur, of andere kosten zijn hoog en daar komen de zorgkosten nog eens bovenop."