Telefoonoplichting via AI-gegenereerde stem van een geliefde: “Ze is dood, ze is dood mam!”

Economie
woensdag, 24 mei 2023 om 12:15
anp 463909428

Een bizarre, nieuwe manier van oplichting duikt op in Nederland: mensen krijgen een telefoontje van een familielid in nood. In paniek vraagt een geliefde om hulp, een buitenlandse politieagent neemt de telefoon over en eist geld na een verkeersongeluk. Paniek! Wat moet je doen?

Het nummer waarmee gebeld wordt, is anoniem en de stem blijkt gekloond met behulp van AI-software. Dit overkwam Marion (56) uit Enschede, die normaal geen anonieme bellers opneemt. "Mijn man was anderhalve week daarvoor overleden, op 27 april. Zijn zuurstofapparaat stond nog hier, dus ik dacht: misschien is het wel het bedrijf dat het zuurstofapparaat wil komen ophalen."

Emotionele druk 'Ze is dood, ze is dood mam!' hoorde ze haar zoon roepen aan de lijn. "Hij huilde, was compleet in paniek. Over zijn toeren vertelde hij dat 'ze' dood was. 'Help me mam!', riep hij." Even later nam iemand anders de telefoon over. "Een Duitse politieagent uit Gronau stelde zich voor, op de achtergrond klonk tijdens het hele gesprek het geschreeuw en gehuil van mijn zoon door. De agent gaf aan dat ik moest kalmeren. Hij vroeg of ik zijn moeder was en de agent wist mijn woonadres op te noemen."

"Daarna vertelde hij dat mijn zoon een motorongeluk zou hebben gehad waarbij een jonge moeder was overleden. De familie van die persoon zou geen aangifte doen, als mijn zoon de uitvaartkosten zou betalen. Zou hij dat niet doen, dan zou hij zeker drie maanden worden opgepakt in afwachting van het onderzoek."

'Je hoort echt je eigen kind'Marion was in shock door het telefoontje, ze probeerde haar dochter te bellen, maar de 'agent' kreeg dat in de smiezen en stopte haar. Hij zei dat ze snel door de officier van justitie zou worden teruggebeld. En toen liep de zoon van Marion doodleuk de kamer binnen. "Ik snapte er helemaal niets van, wist niet wat ik zag. Mijn zoon vroeg: wat is hier aan de hand joh? Hij zag natuurlijk de paniek in mijn ogen. Ik zei tegen de oplichters dat mijn zoon binnen was gekomen, en de verbinding werd gelijk verbroken."

Een kort geluidsfragment “Als je een fragment hebt van iemand die spreekt - dat hoeft niet lang te zijn - dan kan dit al gebruikt worden om die stem te klonen", zegt een politiewoordvoerder tegen RTL Nieuws. "De kwaliteit hoeft niet eens goed te zijn, onze hersenen nemen automatisch aan dat het de persoon is die je denkt te horen."

"We moeten hier een gezond wantrouwen tegen ontwikkelen. Vraag je dus bij zo'n telefoontje altijd af: is het wel écht de persoon die je denkt dat het is? Als je een handeling moet verrichten door bijvoorbeeld gegevens achter te laten of geld over te maken, doe dan even een stapje terug. Hang bijvoorbeeld op en bel de persoon terug op het nummer dat jij van die persoon kent. Of vraag iets wat alleen hij of zij kan weten. En vraag dan niet naar de geboortedatum, maar écht iets unieks. Wat hij of zij gisteren heeft gegeten bijvoorbeeld", waarschuwt de politie.

Bron(nen): RTL Nieuws