Topinkomens stijgen explosief: "Moreel verwerpelijk, dit gedrag"

Economie
vrijdag, 04 oktober 2019 om 10:52
welingelichtekringen header 1
Enkele grote bedrijven hebben het nieuwe salaris van hun CEO al bekend gemaakt. De loonstijging is nog veel groter dan gedacht.
Niet van deze tijdDe schaamteloosheid van de top van het bedrijfsleven is groot. In een tijd waarin de grootste economen ter wereld oproepen tot meer gelijkheid, in een tijd waarin het draait om consuminderen en duurzaamheid, een tijd waarin zelfs rechtse politici en beleggers oproepen tot loonmatiging, besluiten bedrijven als Euronext en GrandVision het salaris van hun topman met minstens 34,5 procent te verhogen.
Euronext-topman Stéphane Bouj­nah verdiende vorig jaar in totaal bijna 2 miljoen euro, waarvan 725 duizend euro basissalaris. Bij normale prestaties gaat hij 34,5 procent meer verdienen. Bij heel goede prestaties kan dat oplopen tot 39 procent.
'Aanblijfbonus'GrandVision, eigenaar van onder meer Eyewish en Pearle, gaat nog een stap verder. De brillenboer wil topman Stephan Borchert 37 procent meer gaan betalen. Bij heel goed presteren wordt dat 43 procent. Borchert verdiende vorig jaar 2,71 miljoen euro. Als de overname van GrandVision (nu nog van HAL Investment) door EssilorLuxottica succesvol verloopt krijgt de topman ook nog een paar miljoen euro ‘aanblijfbonus’ en ‘risicocompensatievergoeding’.
Moreel verwerpelijkVakbond FNV reageert boos. "De top van GrandVision casht, maar er is al jaren geen cao voor medewerkers uit de optiekbranche. Dat betekent in het algemeen niet veel goeds voor loonsverhogingen", zegt coördinator arbeidsvoorwaarden ­Zakaria Boufangacha. "De loonkloof wordt nog veel groter met dit soort over-the-topbeloningen. Topmensen zorgen heel goed voor zichzelf terwijl de mensen die het werk doen, en daar is iedereen het over eens, een fatsoenlijke loonsverhoging verdienen. ­Moreel verwerpelijk, dit gedrag, het ontbreekt de top aan enige sociale verantwoordelijkheid."
VoorbeeldDe ongelijkheid tussen topinkomens en het gemiddelde salaris van een medewerker is niet altijd zo groot geweest. In 1965 verdiende een topman nog maar 20 keer zoveel als een medewerker. In 2017 is dat opgelopen tot 312 keer zoveel. Beter nemen topmensen van Euronext, GrandVision en vele andere grote bedrijven een voorbeeld aan de Amerikaanse Dan Price. Deze directeur besloot bij zijn twee bedrijven zijn inkomen van een miljoen dollar terug te brengen naar 70.000 dollar (60.000 euro) om zo iedere medewerker 70.000 dollar per jaar te kunnen geven. Hij werd er nog gelukkiger van ook.
Bron(nen): Volkskrant