Naar schatting vieren donderdag 3,1 miljoen Nederlanders Valentijnsdag, 8 procent minder dan vorig jaar. Toch rekenen winkeliers erop ongeveer evenveel aan Valentijnsproducten te verkopen als in 2012.
Valentijnsdag daalt al jaren in populariteit, stellen onderzoekers van Q&A Research & Consultancy op basis van een enquête onder 1000 consumenten. Volgens hen doen veel mensen deze 'liefdesdag' af als commerciële onzin.
Het economisch bureau van ING wijst er echter op dat Cupido nu relatief gezien goedkoper uit is dan vorig jaar. Een goed gevuld pakket Valentijnsproducten, waaronder chocola, bloemen en geurtjes, is volgens de economen van de bank slechts 1,6 procent duurder dan een jaar geleden. De algemene inflatie is in de tussentijd opgelopen tot 3 procent.
Detailhandel Nederland rekent er daarom op dat het aantal mensen dat 'iets' doet aan Valentijnsdag, wel eens hoger kan uitpakken dan op basis van een enquête vast te stellen valt. Net als vorig jaar verwachten winkeliers deze week een verkooppiek van 70 miljoen euro aan extra omzet. ,,Waar jaren geleden vaak werd uitgepakt met luxe diners, kiezen we in deze tijd steeds vaker voor een zelf bereid romantisch diner met een klein, maar persoonlijk gebaar'', aldus een woordvoerster van Detailhandel Nederland.
Ondanks de dalende populariteit komt ook uit het onderzoek van Q&A naar voren dat ruim een derde van de Nederlanders het wel leuk vindt om iets te krijgen op 14 februari. Zelfs 17 procent van de ondervraagden die aangaf niets te gaan doen, hoopt er wel op zelf een kaartje, een bloemetje of een diner aangeboden te krijgen.