Bijna twee derde van alle werknemers die zich vanwege aanhoudende coronaklachten melden bij het UWV wordt volledig arbeidsongeschikt verklaard. De cijfers laten volgens de uitkeringsinstantie zien dat langdurige Covid een grote impact heeft op de levens van de getroffenen.
Het UWV moet bepalen of werknemers die twee jaar ziek zijn en niet of minder kunnen werken, recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Van alle personen die sinds het begin van de pandemie wegens blijvende coronaklachten door een verzekeringsarts werden gekeurd, bleek bij 85 procent dat zij arbeidsongeschikt zijn. Het overgrote merendeel was daarbij volledig arbeidsongeschikt.
"De cijfers weerspiegelen wat onze verzekeringsartsen in de spreekkamer tegenkomen. Ze zien dat langdurige coronaklachten vaak een grote, ingrijpende impact hebben op het leven van cliënten en er dus in veel gevallen sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid", zegt Herman Kroneman, medisch adviseur bij het UWV.
Toekomst
Tegelijkertijd waarschuwt Kroneman dat er nog veel onbekend is over langdurige Covid. Bij de meeste mensen die arbeidsongeschikt zijn verklaard, weet het UWV daarom niet of dit voor altijd zo blijft of dat ze in de toekomst wellicht weer zouden kunnen werken. In veel gevallen hebben mensen bij wie corona de belangrijkste diagnose is ook nog andere aandoeningen.
Het aantal beoordelingen door verzekeringsartsen wegens blijvende coronaklachten is vooral dit jaar sterk gestegen. In de eerste vijf maanden van 2022 ging het al om 736 gevallen, tegenover 22 en 139 in respectievelijk 2020 en 2021.