Vier dagen werken voor vijf dagen salaris? "Totaal niet realistisch"

Economie
dinsdag, 18 juni 2024 om 16:15
kantoor wordt ontmoetingsplek thuiswerken is productiever1619673627
Vier dagen werken en vijf dagen betaald krijgen, het is een hip experiment de laatste tijd. En sommige bedrijven zijn er lyrisch over: de productiviteit zou soms zelfs toenemen. Toch is het in geen enkele van de 800 cao's in Nederland vastgelegd.
Het klinkt eigenlijk ook een beetje sneu, want wat gaat er mis als je werknemers even veel doen in vier als in vijf dagen? Hebben ze een bullshitjob? Lummelen ze maar wat aan op vrijdag? Zijn er veel nutteloze vergaderingen te schrappen? Een verpleegkundige zal namelijk niet snel zeggen dat hij zijn werk ook wel in vier dagen kan doen, een leraar ook niet.
Niet gek dus, dat het in geen enkele cao staat. "Sterker nog, er worden eerder afspraken gemaakt over meer uren werken dan minder", zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN tegen NU.nl. "We horen wel vaker oproepen tot een dertigurige of vierdaagse werkweek, maar dat kan op weinig animo rekenen bij bedrijven."
Ook Olaf van Vliet, hoogleraar economie aan de Universiteit Leiden, noemt vier dagen werken voor vijf dagen salaris niet heel realistisch. "Het zegt wel genoeg dat er nog geen enkele cao is waarin dat is vastgelegd. Veel bedrijven kunnen zich dat ook niet permitteren, we hebben het dan wel over een loonsverhoging van 25 procent."
De AWVN: "In veel sectoren zoals het onderwijs en de zorg is een vierdaagse werkweek niet haalbaar. Er is al een enorm tekort aan personeel en er zijn altijd handen nodig."