Waarom de zeepbel op de beurs straks echt gaat knappen

Economie
woensdag, 19 mei 2021 om 14:25
anp 427472901

Als zelfs je kapper aandelen heeft, is de piek in zicht, zo luidt een bekend spreekwoord in de beleggingswereld. Dat punt zijn we inmiddels al ruim gepasseerd, want wie heeft er geen aandelen tegenwoordig? Wall Street-goeroe Jeremy Grantham verwacht dan ook dat de zeepbel op de beurzen weldra zal knappen.

De 83-jarige Britse mede-eigenaar van GMO Investment, een bedrijf dat 100 miljard euro beheert, voorspelde eerder al de grote zeepbellen correct, zoals de dotcombubbel rond 2000 en de bankencrisis in 2008.

Ook nu ziet hij een top aankomen. De economie staat er slechter voor dan voor de pandemie en toch gaan de aandelenkoersen door het dak. Dat komt doordat de schade verborgen blijft achter een geldcreatie die zijn weerga niet kent, aldus de beursgoeroe.

Toch lijkt de piek wel echt in zicht. Grantham noemt drie signalen die dat aantonen.

  1. Dit keer is het anders.
    Bij elke zeepbel roepen centrale banken dat er redenen zijn waarom de bel niet zal knappen. Vlak voor de dotcombubbel uiteen spatte was 'de economie op een permanent hoger plateau beland’, voor de huizencrisis in de VS in 2006 werd beweerd dat de huizenmarkt 'sterk en solide' was. Nu wordt er geroepen dat de inflatie tijdelijk is. Maar als de geschiedenis één ding heeft geleerd is het wel dat de economische wetten toch iedere keer weer opgaan.
  2. Doemdenkers hebben het mis.
    Doemdenkers die bijvoorbeeld inflatie vrezen worden afgemaakt op sociale media. Ze zouden er niets van snappen. Hoe harder doemdenkers belachelijk worden gemaakt, hoe meer je moet gaan uitkijken.
  3. De laatste steile klim naar de top
    Net zoals bij een berg het laatste stukje het steilst is, geldt dat ook voor een zeepbel. Vrijwel altijd is er een laatste supersnelle sprint naar de top. Om er daarna keihard af te kletteren. Of we daar al zijn? De AEX steeg het afgelopen jaar met 37 procent en de Nasdaq met 49 procent. Er kunnen heus nog wat procenten bijkomen, maar het eind lijkt in zicht.