Waarom horen we niets meer over glasvezelkabel?

Economie
door Admin
woensdag, 06 december 2017 om 14:57
welingelichtekringen header 1
Enkele jaren geleden was glasvezelkabel ongekend populair. Het zou zich binnen no time over heel Nederland verspreiden. Maar dat is niet gebeurd. Wat ging er mis? Glasvezel maakt internetsnelheden tot 1 gigabit p/s mogelijk, een tienvoud van de 100 megabit p/s die ook al als heel snel geldt. Bovendien gaat uploaden net zo snel als downloaden. Inmiddels hebben 2,65 miljoen van de 8 miljoen Nederlandse adressen glasvezelkabel maar daar komen er weinig meer bij. Het is het bedrijf Reggefiber geweest die in hoog tempo huishoudens voorzag van het supersnelle internet. Vanaf 2005 kregen in een paar jaar tijd een half miljoen gezinnen glasvezelkabel. Natuurlijk was KPN niet blij met het succes van Reggefiber, dat een rechtstreekse bedreiging vormde voor het kopernetwerk van Nederlands grootste telecombedrijf. In 2008 al nam KPN een belang van 41 procent in het bedrijf. Enkele jaren later volgde een meerderheidsbelang en vanaf 2014 nam KPN Reggefiber helemaal over. Het plan was om voor 2016 in heel Nederland glasvezelkabel aan te leggen. En daar is dus niets van terecht gekomen. KPN kiest ervoor om de internetsnelheden op te voeren door upgrades van het oude ADSL-kopernetwerk. Dat is vier keer goedkoper.
Kritiek Door de stokkende glasvezelaanleg staat Nederland qua aansluitingen nog maar op plaats 23 van de 35 in de OESO-ranglijst. Slechts 4 procent van de huishoudens beschikt over supersnel internet van boven de 100 megabit p/s. Veel andere landen scoren inmiddels beter. Volgens Tim Poulus, expert bij Telecompaper, is het vreemd dat KPN glasvezel laat liggen. "De aanleg is duur, maar op termijn beduidend goedkoper. Er is veel minder onderhoud nodig dan bij koper,'' zegt hij in het Algemeen Dagblad.
KPN is het niet eens met de kritiek. "We rollen nog steeds vele duizenden kilometers aan glasvezel uit. De focus ligt momenteel op de uitrol van glasvezel naar de ruim 20.000 straatkasten'', aldus woordvoerder Stijn Wesselink in de krant. Enkel het laatste stukje naar de huizen toe is dan nog van koper.
Bron(nen): AD