Waarom multinationals niet wakker liggen van het akkoord over de minimum winstbelasting

Economie
maandag, 07 juni 2021 om 9:41
welingelichtekringen header 1
Er komt een minimum winstbelasting van 15 procent voor multinationals. Dat is de G7 zaterdag overeengekomen. Historisch? Absoluut, maar de meeste bedrijven zullen er niet wakker van liggen. De Volkskrant somt op.
  1. Het percentage is laag
    Volgens de nieuwe denktank EU Tax Observatory was de winstbelasting voor multinationals in 1985 nog gemiddeld 50 procent. Dat is gedaald tot 21 procent. Nu is 15 procent afgesproken. Daarmee ligt de lat nog lager.
  2. De verdeling is oneerlijk
    In het G7-akkoord staat dat 20 procent van de winstbelasting verdeeld moet worden over de betrokken landen. 80 procent mag de multinational nog steeds betalen in het land dat hem het beste uitkomt.
  3. De definitie van winst is nog niet bepaald
    Wat als winst wordt beschouwd is een belangrijk detail dat nog niet is uitgewerkt. Wordt de winstdefinitie nauw dan wordt het effect nog kleiner van dit minimumtarief.
  4. De EU moet het nog eens worden
    Alleen EU-landen Duitsland, Frankrijk en Italië zijn lid van de G7, maar ook de rest van de EU moet instemmen met het akkoord. Vooral landen met een lage winstbelasting kunnen het de G7 nog moeilijk maken.
  5. De digitaksen moeten worden afgeschaft
    EU-staten als Frankrijk, Italië, Spanje en Oostenrijk heffen al een digitaks voor techgiganten. De VS eist dat die wordt afgeschaft, omdat daarmee alleen Amerikaanse bedrijven worden geraakt. De EU weigert vooralsnog die belastingen te schrappen.
  6. Het duurt nog een paar jaar
    De tech-giganten zijn tot nu toe tevreden: het blijft bij een tarief van 15 procent en het duurt nog wel een paar jaar voordat het effectief wordt ingevoerd.