Welke landen betalen eigenlijk wél genoeg aan de NAVO?

Economie
dinsdag, 13 februari 2024 om 18:12
bijgewerkt om dinsdag, 13 februari 2024 om 18:33
anp 332113817
Een aanval op één, is een aanval op allen, zo luidt artikel 5 van de NAVO. Maar Donald Trump zei onlangs daar niet meer aan mee te doen: alleen landen die de 2 procentsnorm halen, kunnen nog rekenen op hulp van de VS als er oorlog dreigt.
Veel Europese landen hebben hun defensie-uitgaven opgeschroefd sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen. Europa voelde zich plots niet zo veilig meer. Het was ook reden voor bijvoorbeeld Zweden om lid te worden van de NAVO.
Heikel punt is al sinds de invoering in 2004 dat NAVO-landen verplicht zijn om 2 procent van hun bnp aan defensie te besteden, zodat de lasten gezamenlijk worden gedragen. Maar al jaren houden veel landen, met name in West-Europa zich niet aan die norm. Sterker nog, er zijn er maar weinig die de 2 procent halen.
De Verenigde Staten zelf levert met 3,49 procent van het bnp bijna de grootste relatieve bijdrage aan de pot. Polen gaat in 2023 aan kop met 3,9 procent van het bnp. Veel Oost-Europese landen halen inmiddels de norm, evenals het Verenigd Koninkrijk en Griekenland. Nederland blijft steken op 1,7 procent, België zelfs op 1,13 procent.
In onderstaande grafiek van Statista zijn de defensie-uitgaven per land op een rij gezet. Ook is te zien dat de uitgaven sinds de oorlog in Oekraïne eigenlijk maar mondjesmaat zijn gestegen.