WASHINGTON (ANP) - Het terugdringen van de armoede in de wereld is bijna tot stilstand gekomen. De jaren twintig van deze eeuw dreigen daarmee een "verloren decennium" te worden. Daarvoor waarschuwt de Wereldbank in een nieuw rapport, dat naar buiten komt voorafgaand aan de najaarsvergadering van 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking.
Momenteel leeft 8,5 procent van de wereldbevolking in extreme armoede, schrijft de organisatie. Dan gaat het om mensen die moeten rondkomen met minder dan 2,15 dollar per dag. Volgens gegevens van de Wereldbank zijn deze cijfers al een aantal jaar nauwelijks veranderd. "In het huidige tempo zou het tientallen jaren duren om extreme armoede uit te bannen."
Dat er de laatste jaren geen progressie wordt geboekt, heeft voor een groot deel te maken met de coronapandemie. Daardoor zijn de
economieën van met name armere landen hard getroffen. Andere boosdoeners zijn bijvoorbeeld hoge schuldenniveaus, gebrek aan goede voorzieningen en het uitblijven van investeringen in onderwijs.
Verder spelen conflicten in de wereld en de klimaatverandering een rol. De Wereldbank, die ook wel spreekt van een "polycrisis", meldde eerder deze week al dat de 26 armste landen ter wereld sinds 2006 niet meer schulden hebben gehad dan nu. Ook zijn ze steeds kwetsbaarder voor natuurrampen en andere tegenslagen.
Het rapport roept op tot actie bij beleidsmakers. De Wereldbank wil dit jaar 100 miljard dollar ophalen bij aangesloten landen om het financieringsfonds voor de armste landen ter wereld, de International Development Association (IDA), aan te vullen.
Bij het nemen van maatregelen moet volgens de Wereldbank ook erkend worden dat vervuilende uitstoot van broeikasgassen voornamelijk wordt veroorzaakt door rijkere landen en dat armere landen het meeste risico op nadelen lopen. Armere landen moeten op hun beurt ook voorrang geven aan investeringen in armoedebestrijding, zegt de Wereldbank.
Volgende week houden de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hun jaarvergaderingen. De bijeenkomsten horen bij de belangrijkste topconferenties in de financiële wereld. Er komen doorgaans duizenden politici, centralebankhoofden, ambtenaren, journalisten en zakenlieden op af, uit tal van landen. De organisaties grijpen deze tijd van het jaar ook aan om veel rapporten te publiceren, om problemen en risico's aan te kaarten en mogelijke oplossingen onder de aandacht te brengen.