Jarenlang stegen de woningprijzen gigantisch, maar met het eerste negatieve kwartaal achter de rug en stijgende hypotheekrentes, lijkt een kentering ingezet. Woningverkopers hebben moeite om hun huis kwijt te raken en er wordt veel minder boven de vraagprijs geboden.
Afgelopen week verhoogden de banken de hypotheekrente nog eens met maar liefst 0,4 procent. De rente kon zo oplopen van 1,4 naar 3,7 procent. Hierdoor kunnen mensen minder lenen en dus minder bieden. Vooral potentiële doorstromers schuiven hun plannen daarom nu op de lange baan.
”Mensen die in februari een adviesgesprek hebben gehad, komen bedrogen uit als ze nu opnieuw het kostenplaatje bekijken en ineens honderden euro's per maand meer moeten betalen”, vertelt Marga Lankreijer, hypotheekdeskundige bij Independer, aan het AD. ”Er is al economische onrust door de stijgende consumentenprijzen en de hoge energielasten, en dan is de hypotheek ook nog veel duurder. Een deel van de woningzoekenden trekt zich terug en wacht af.”
Paniek bij doorstromersMaar de verandering in marktsentiment werkt dubbelop, legt Lankreijer uit. “Sommige doorstromers raken in paniek omdat hun huis niet snel is verkocht. Met alle berichten van de laatste jaren en ook advies van makelaars, zetten ze hun huis pas een paar maanden vóór verhuizing te koop. ‘Die raak je zo kwijt’, is de gedachte. Maar dat gaat zo snel niet meer. We hebben wekelijks telefoontjes van mensen die zich zorgen maken of de geschatte overwaarde wel wordt gehaald, die ze nodig hebben om hun nieuwe huis te bekostigen. Ze vragen zich af of ze de vraagprijs moeten verlagen.”
Bankanalisten hebben de afgelopen weken hun verwachtingen bijgesteld naar beneden. Ze zien nog wel een lichte stijging van de huizenprijzen voor 2022 en 2023. Onafhankelijke analist Jasper du Pont denkt daar anders over. “De banken en centrale banken zijn er primair voor de continuïteit en stabiliteit van het financiële stelsel, dus die zullen niet snel over prijsdalingen beginnen. Voor mij is klip en klaar dat de huizenprijzen weer recht moeten worden getrokken met wat mensen te besteden hebben. Dus als de lonen niet hard stijgen, zie ik de huizenprijzen het komende jaar verder dalen.”
Bron(nen): AD