Wordt de Amerikaanse droom een nachtmerrie?

Economie
woensdag, 06 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1

De Amerikaanse democratie bestaat niet meer. Ze is verkocht aan de hoogste bieders. En de hoogste bieder is niet, zoals de Tea Party'ers zeggen: 'We The People'. Dat schrijft M.J. Rosenberg, senior medewerker buitenlands beleid van het Media Matters Action Network, in een blog.

Het beleid op het gebied van werkgelegenheid, gezondheidszorg, belastingen, milieu, veiligheid van werknemers, onderwijs, wapens, enz. wordt gedirigeerd door hebzuchtige lobbygroepen. Het geld van de armen en de middenklasse verdwijnt in de zakken van de rijken en de superrijken. En alles wat de rijken willen, is verder snijden in sociale programma's, zodat ze nog rijker worden.

Miljoenen Amerikanen zitten in de problemen. Robert Reich (minister van Werkgelegenheid onder Bill Clinton en hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Californië) beschrijft de situatie van de arbeidersklasse als volgt: 'Ze zijn hun baan kwijt, hun huizen en hun spaargeld. Hun volwassen kinderen trekken weer bij hen in. De lokale en nationale belastingen stijgen. Leraren en brandweerlieden worden ontslagen. Wegen en bruggen brokkelen af, pijpleidingen lekken, scholen zijn vervallen en openbare bibliotheken worden gesloten'.

De legendarische journalist Bill Moyers noemt het huidige Amerikaanse politieke systeem een plutocratie, een systeem van en voor de happy few. In oktober 2010 gaf hij een lezing aan de Universiteit van Boston (video) over dit onderwerp. Moyers beschrijft de teloorgang van de democratie als volgt: 'Het begon in de vroege jaren 1980, toen Ronald Reagan begon met een massale decennia-lange overdracht van nationale rijkdom naar de rijken. ... De trend zette zich voort onder George W. Bush met enorme belastingverlagingen voor de rijken, die nu op het punt staan om te worden verlengd. Zowel Republikeinen als Democraten werken daaraan mee, omdat beide partijen in handen zijn van de rijken. In 2007 ging 50 % van het nationaal inkomen naar de rijkste 10% van de Amerikanen. Nu verdient een fractie van mensen aan de top meer dan de 120 miljoen aan de onderkant van de samenleving'.

Bron(nen): Media Matters Action Network R. Reich speech B. Moyer