Zo'n 3,5 miljoen jaar geleden ontstond er vlakbij het grote zwart gat in het centrum van onze Melkweg een enorme energie-uitbarsting die door ons hele sterrenstelsel trok.
De impact van de zogenoemde Seyfert-flits werd 200.000 lichtjaren verderop nog gevoeld. Onze Melkweg is daarmee veel dynamischer dan tot nu werd gedacht. Deze ontdekking kan leiden tot een volledige herinterpretatie van de evolutie van het zonnestelsel.
"Deze resultaten veranderen ons begrip van de Melkweg totaal," zegt onderzoeker Magda Guglielmo van de universiteit van Sydney. "We dachten altijd dat ons zonnestelsel inactief was en niet zo'n helder centrum had."
De straal creëerde twee enorme 'ioniserende kegels' die door de Melkweg flitsten en een afdruk achterlieten op de Magelhaense Stroom, die de grote en kleine Magelhaense wolken verbindt met de Melkweg. De stroom ligt 200.000 lichtjaren van onze Melkweg vandaan.
Het Australisch-Amerikaanse onderzoeksteam zegt dat de explosie te groot is om ergens anders door te zijn ontstaan dan door de nucleaire activiteit die wordt geassocieerd met het gigantische zwarte gat in het centrum van ons zonnestelsel.
Dit superzware zwarte gat heet Sagittarius A* en heeft meer dan vier miljoen keer de massa van onze zon. "De lichtflits moet er een beetje uit hebben gezien als de straal van een vuurtoren," legt teamleider professor Bland-Hawthorn uit. "Stel je voor dat het pikdonker is en dat iemand voor korte tijd een vuurtoren aanzet."
Het onderzoek, waarvoor ruimtetelescoop de Hubble is gebruikt verschijnt in vakblad de Astrophysical Journal.
Bron(nen): BBC