Je moet niet glutenvrij gaan eten als je niet glutenintolerant bent. Dat kan heel gevaarlijk zijn en toch grijpt het als een strovuur om zich heen. “De voorbije jaren is het aantal mensen dat glutenintolerant denkt te zijn, enorm gestegen. Gluten is een eiwitsoort die van nature voorkomt in granen zoals tarwe, rogge en gerst, en dus ook in afgeleide producten. Het zit in taart, koekjes, maar ook voeding waarvan je het niet meteen verwacht, zoals bouillonblokjes en sommige bieren.”
De Belgische darmspecialist Danny De Looze maakt in een boek en in
HLN korte metten met al die gluten-hysterie.
“De meeste mensen verteren gluten gewoon, maar ongeveer 1 % van de bevolking is er overgevoelig voor en ervaart klachten na het nuttigen van ervan. Toch hebben veel méér mensen gluten van het menu geschrapt, omdat ze gelijkaardige symptomen — buikpijn, opgeblazen gevoel, vermoeidheid... — vertonen. Meestal gaat het dan om prikkelbaredarmsyndroom: het eten van te veel onverteerbare vezels prikkelt bij 10 tot 20 procent van de bevolking de darmen. De vezels vergisten in de dikke darm als gevolg van de bacteriën, wat leidt tot gasvorming, distantie of uitrekking van de darmen.”
“Dat kan pijnlijk zijn, maar er is in dat geval geen sprake van een auto-immuunreactie op het eiwit gliadine, zoals bij intolerantie het geval is. Ook deze patiënten voelen zich vaak beter bij een glutenvrij dieet, maar het is onverstandig om daar op eigen houtje mee te beginnen. Uit onderzoek is gebleken dat glutenvrije voeding het risico op hartaanvallen vergroot, vooral omdat gezonde, volle granen van het menu verdwijnen.”
Hetzelfde geldt voor melk. Steeds meer mensen besluiten dat ze een lactose-intolerantie hebben en mijden melk. Volgens dr Loze erg onverstandig als ze gezond oud willen worden.