Alom is te horen hoe zwart de toekomst rond covid is. Armand Girbes (62), hoogleraar intensivecaregeneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam vindt dat sommige van zijn collega's het veel te veel opkloppen.
„Je moet de aantallen in de juiste proporties zien. Op een bevolking van 17 miljoen liggen er 430 mensen met Covid-19 op de intensive care. We raken wel heel erg snel ontwricht door kleine aantallen. Dat is het gevolg van het feit dat we zo’n geringe capaciteit hebben om deze patiënten op te vangen,” zegt hij in De Telegraaf.
De ic-arts voorziet dat Covid al op vrij korte termijn een beheersbaar probleem zal zijn. „Er worden nu snel effectieve medicijnen ontwikkeld en er komen betere vaccins aan. Wat dat betreft ziet het er heel goed uit. Covid wordt gewoon deel van ons leven, net als griep en andere infectieziektes dat zijn, waarbij de risicogroepen jaarlijks ingeënt zullen moeten worden. En ja, er zullen ook mensen sterven aan corona, maar je moet ergens aan doodgaan. In elk geval moeten we straks stoppen met epidemiologen te vragen hoe het ervoor staat. Ik hoorde laatst een epidemioloog die voorstelde om de QR-code ook voor de griep te gaan gebruiken. Dan ben je in mijn ogen wel heel erg in de war.”
„Er is in de aanpak zo veel misgegaan, de centrale regie ontbreekt volledig. Wat er nu moet gebeuren, is dat we de Nederlanders goed uitleggen wat er aan de hand is, namelijk dat de vaccins uitstekend werken, maar slechts voor een beperkte tijd.