Het is een hardnekkig misverstand dat maar moeilijk de wereld uit gaat: jongens zouden beter zijn in wiskunde dan meisjes. Een nieuwe studie maakt definitief een einde aan de mythe.
Eerdere onderzoeken baseerden zich met name op testscores om te bewijzen dat mannen en vrouwen even goed zijn in de exacte vakken. Deze nieuwe studie heeft een kijkje genomen in de hersenen. Daaruit blijkt dat jongens en meisjes precies dezelfde mechanismes en netwerken in het brein gebruiken bij het oplossen van wiskundevraagstukken.
“We bestudeerden het gedrag van jonge meisjes en jongens op basis van wiskundige testen. Terwijl ze die invulden konden we vaststellen dat hun prestaties statistisch gezien gelijk waren. Beide ontwikkelen in hun jeugd dezelfde vaardigheden in hetzelfde tempo”, vertelt professor ontwikkelingsneurologie aan de universiteit van Carnegie Mellon, Jessica Cantlon, aan CNN.
Vervolgens kregen 104 kinderen tussen de 3 en 10 jaar oud een hersenscan terwijl ze de tests maakten. "We keken naar welke delen in de hersenen sterk reageren op wiskundige vraagstukken in video’s en testen. Die vergeleken we met niet-wiskundige content zoals het alfabet lezen. Op die manier kun je het wiskundige deel in de hersenen herkennen door te kijken naar de delen in het brein die er sterker op reageren.”
“Wanneer we dat doen bij kleine meisjes, dan zien we dat een bepaald deel in het brein inderdaad reageert. Maar bij jongens is dat exact hetzelfde deel.” Cantlon besluit: “Geen enkele factor kan bewijzen dat er genderverschillen zijn op vlak van wetenschap en wiskunde.”
Bron(nen): CNN