Alleen de Europese Centrale Bank kan de inflatie indammen, zeggen vier monetair economen woensdag in de Tweede Kamer. Maar die reageert veel te traag, vinden ze.
In ruim veertig jaar tijd zijn de prijzen in Nederland niet zo hard gestegen. Bijna 12 procent was de inflatie in maart. De vaste Kamercommissie Financiën vroeg economen Sweder van Wijnbergen, Casper de Vries, Lex Hoogduin en Edin Mujagic om raad. Zij geven vooral de ECB de schuld,
schrijft de Volkskrant. Ze vrezen bovendien een loonprijsspiraal omdat er zoveel krapte is op de arbeidsmarkt. "Dan zijn de rapen gaar," zegt Van Wijnbergen. "Zo’n situatie eindigt altijd met een grote recessie."
De ECB heeft een voedingsbodem voor inflatie gecreëerd door sinds 2010 de geldhoeveelheid met biljoenen euro's te vergroten door onder meer de aankoop van staatsobligaties, stellen de economen. Mujagic: "Er wordt nu gedaan alsof de zeer hoge inflatie te wijten is aan de oorlog in Oekraïne en aan het feit dat we net uit een wereldwijde pandemie komen. De rol van de ECB is naar de achtergrond verdwenen, en dat is gevaarlijk. Geld is namelijk hetzelfde als andere goederen: hoe meer geld er in omloop is, hoe minder het uiteindelijk waard wordt."
Hoogduin vindt dat de ECB al te laat is met het stoppen van haar opkoopprogramma's. "Dat betekent dat de ECB de inflatie stimuleert. Er bestaat een aanzienlijk risico dat de inflatie straks alleen onder controle kan worden gebracht met snelle renteverhogingen die een grote recessie en een nieuwe eurocrisis veroorzaken."