Een samengesteld gezin, vaak heb je geen keus na een scheiding en het kan heel gezellig zijn. Maar in veel gevallen valt het niet mee. Twee derde van deze gezinnen is na vijf jaar niet meer samen.
De problemen ontstaan vaak rond de zorg voor de kinderen: 44 procent van de ex-partners betaalt geen alimentatie meer, omdat ze vinden dat de nieuwe partner de kosten mede moet dragen. Ruim 60 procent van de kinderen wordt niet betrokken bij belangrijke beslissingen, terwijl dat wel in het ouderschapsplan staat.
Dat blijkt uit onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) waar
het AD over schrijft. De slechte communicatie met de ex-partner of de nieuwe partner leidt er dan uiteindelijk toe dat de relatie het niet overleeft.
Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS, vindt het opmerkelijk dat zoveel ex-partners geen alimentatie meer betalen. "Vaak zie ik de discussie of de hoogte van de kinderalimentatie moet worden aangepast als een ex, vaak de moeder, met een nieuwe partner gaat samenwonen. De vader denkt dan: ‘Nu moeten jij en je nieuwe partner het samen maar redden’. Of de moeder wil ook financieel af van haar ex. Maar helemaal de alimentatie stopzetten is onverstandig, want het gaat nog steeds om een gezamenlijk kind.”