Medisch experts adviseren mensen vanaf 14 jaar om ongeveer twee liter water per dag te drinken. Hierdoor voer je optimaal afvalstoffen af, je spijsvertering vaart er wel bij en je kunt goed blijven zweten als dat nodig is. Maar wat gebeurt er als je teveel water drinkt?
Een watervergiftiging – oftewel heel veel water in korte tijd naar binnen gieten en daar ziek van worden – kan levensgevaarlijk zijn. Je lichaam kan het overschot niet snel genoeg afvoeren, en je bloed wordt te dun. Het evenwicht raakt verstoort, er zitten relatief te weinig suikers en zouten – onder andere natrium – in je bloed, waardoor vocht gaat ophopen in de omliggende cellen.
Deze omliggende cellen kunnen dan gaan opzwellen. Als dit het geval is in je hersenen, dan is dat levensgevaarlijk vanwege de grote druk die op je hersencellen komt te staan. Bij gezonde mensen kan dit al gebeuren na inname van drie liter water in een uur. Wanneer je drugs zoals xtc gebruikt, lijdt aan suikerziekte of een verslechterde nierfunctie hebt, kan dit ook gebeuren. Ook zijn er gevallen bekend van ontgroeningsrituelen waarbij levensgevaarlijke waterintoxicatie optrad.
Veel voorkomende symptomen zijn: misselijkheid en overgeven, hoofdpijn, slaperig of verward zijn, opzwellende handen en voeten (oedeem) en in ernstige gevallen bewusteloos of in coma raken of een epilepsieaanval krijgen, mogelijk met de dood tot gevolg.
Let dus op dat je ook tijdens een marathon, detox of survivalweekend niet overdrijft met de waterinname. Hypertone (meer dan 8 gram koolhydraten per 100ml) of isotone (sport)dranken met elektrolyten en suikers zijn een uitstekende aanvulling. Zo weet je zeker dat de osmotische druk niet te hoog wordt opgevoerd in je systeem.