Sommige koppels zeggen nóóit ruzie te maken, als een soort teken van hun geweldige relatie. Maar volgens experts mag het juist best weleens knetteren in een relatie.
Relatietherapeute Sarah Hertens legt uit bij Vlaamse krant HLN: “In een gezonde relatie is er sprake van een goede balans tussen verbinding en autonomie. Ruzies zijn een goede barometer voor die verhouding: je moet kunnen ventileren wat er scheelt, zonder daarbij de angst te hebben dat je de ander zult verliezen. Als de een worstelt met iets, is dat immers ook automatisch het probleem van de ander. Zo werkt een relatie nu eenmaal.”
Het is niet goed om alles maar met de mantel der liefde te bedekken of nog erger: in de negeermodus te gaan. Dat je er alles uitgooit, is ook een teken dat je vertrouwen hebt in de relatie en in je partner en dat er gelijkwaardigheid is.
Niet banaalMaar het is wel belangrijk om onderliggende oorzaken van de ruzie bespreekbaar te maken. “Een veelgemaakte ruzie-fout is dat mensen heel erg bij de feiten blijven hangen”, merkt de relatietherapeute. “Van rondslingerende sokken tot de eeuwige vuilniszakkenkwestie: mensen zuchten al snel dat hun conflicten ‘o zo banaal zijn’, en dus niet te moeite waard om uit te praten. Daardoor ontzeggen ze zichzelf belangrijke leerkansen.”
“Een echtelijke twist draait immers nooit om het onderwerp an sich, maar wel om datgene wat eronder schuilt: behoeftefrustratie. Eigenlijk is het een soort noodprocedure. Je voelt je op een bepaald vlak niet gehoord, gezien of gerespecteerd en trekt aan de handrem.”
Niet wegmoffelenHet is onvermijdelijk dat dit op zijn tijd gebeurt, aldus Hertens. “Geliefden mogen dan heel wat raakvlakken hebben, uitgesproken verschillen bestaan er altijd. En dat schuurt soms. Niet die verschillen zijn het probleem, wel de manier waarop we ermee omgaan. Door ergernissen en frustraties uit te spreken, voorkom je dat ze op de relatie gaan wegen en versterk je de vertrouwensband. Probeer je ze daarentegen telkens weg te moffelen of bijt je keer op keer op je tong? Dan ben je te veel aan het pleasen, wat een ongezonde relatiedynamiek verraadt.”
Bron(nen): HLN