Elk jaar wordt voorspeld wanneer de wereld zal vergaan. Die voorspellingen komen vaak van dubieuze bronnen. Maar nu ziet de Britse investeerder en mede-oprichter van het investment management bedrijf GMO, Jeremy Grantham, een ware ramp opdoemen die de mensheid nog niet eerder gezien heeft. Grantham publiceerde in 2011 een alarmerend rapport over de exploderende voedselprijzen. Nu schrijft hij dat de aarde de grondstoffen niet meer kan leveren aan het aantal inwoners van de aarde. Hij zegt dat de aarde op een duurzame manier slechts 1,5 miljard mensen kan voeden in plaats van de huidige 7 miljard inwoners. Granthams argumenten: Granthams uitgebreide uiteenzetting staat ondersteund met statistische grafieken op .
- Tot 1800 had de mens geen voorraden en leefde bij de dag tot de grens van de voedselvoorraden.
- Vanaf ongeveer 1800 zorgde het gebruik van koolwaterstoffen voor een explosie in het gebruik van energie, de voedselvoorziening, en door het opstapelen van overschotten voor een enorme toename in welvaart en wetenschappelijke vooruitgang.
- Sinds 1800 is de wereldbevolking gestegen van 800 miljoen tot 7 miljard inwoners.
- De toename van de wereldbevolking heeft gezorgd voor een tienvoudige toename van de welvaart in de ontwikkelde landen en de huidige explosieve groei in ontwikkelingslanden. Hulpbronnen als koolwaterstoffen, metalen, kunstmest, beschikbaar land en water komen daardoor in gevaar.
- Ondanks het gebruik van enorme hoeveelheden meststoffen is de groei van de opbrengst per hectare landbouwgrond gedaald van 3,5% in de jaren 1960 tot 1,2% nu. Dat heeft te maken met het in gebruik nemen van landbouwgronden voor veeteelt. De reden is dat door de welvaart mensen meer vlees zijn gaan eten.
- De problemen van groei in relatie tot de eindigheid van middelen is niet eenvoudig te vatten voor een op korte termijn gerichte politieke en economische denkwereld. Als we onze focus wanhopig op groei handhaven, zal alles opraken en treedt er een eindtijd scenario in werking. Kwantitatieve groei zal vervangen moeten worden door kwalitatieve groei.
- De markt is de moeder van alle prijssignalen. De prijzen van alle belangrijke grondstoffen daalden, behalve die van olie, 100 jaar lang tot 2002, met een gemiddelde van 70%. Sinds 2002 stijgen de prijzen alleen maar.
- De meeste grondstoffen zijn nu zo ver verwijderd van de gebruikelijke neerwaartse prijstrend, dat het zeer waarschijnlijk is dat de oude trend is veranderd. Misschien wordt het wel de belangrijkste economische gebeurtenis sinds de industriële revolutie.
- Vanaf nu zullen de prijsstijgingen en de tekorten aan middelen onderdeel van ons leven worden. Dit zal de groei vertragen van de ontwikkelde wereld en een zware last worden voor de arme landen.
- We moeten een oplossend energiebeleid ontwikkelen. Er is weinig tijd te verliezen.
Bron(nen): Business Insider