Hij blijkt nog te bestaat, de Zwarte Dood, alias de perst. In twee China zijn twee mensen besmet. Het is de tweede keer dat de ziekte, dezelfde die de Zwarte Dood veroorzaakte, een van de dodelijkste pandemieën in de menselijke geschiedenis, in de regio is ontdekt - in mei stierf een Mongools paar aan de builenpest na het eten van de rauwe nier van een marmot, een lokaal lekkernij.
Pest wordt veroorzaakt door bacteriën en overgedragen via vlooienbeten en geïnfecteerde dieren. Er bestaan drie typen pest: builenpest, longpest en septische infecties als gevolg van pest. De tijd van besmetting tot de eerste ziekteverschijnselen hangt af van het type pest en varieert van enkele dagen voor longpest tot ongeveer een week voor builenpest en septische infecties. Longpest - het soort dat de Chinese patiënten hebben - is het virulentst . Onbehandeld blijft het volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) altijd dodelijk.Tijdens de middeleeuwen doodden pestuitbraken in Europa ongeveer 50 miljoen mensen, een derde van de bevolking. Sindsdien hebben we antibiotica uitgevonden, waarmee de meeste infecties kunnen worden behandeld, als ze vroeg genoeg worden ontdekt, maar de pest is niet verdwenen. In feite heeft het een recente comeback gemaakt.
Van 2010 tot 2015 werden volgens de WHO meer dan 3.248 gevallen wereldwijd gerapporteerd, en gingen er 584 mensen dood aan de pest . De drie meest landen waar het vaakst pest voorkomt zijn de Democratische Republiek Congo, Madagaskar en Peru.
De laatste gevallen van pest in Nederland waren aan het begin van de 20e eeuw.
Bron(nen): CNN