Twee stuks
fruit en twee ons groente, dat is op dit moment de aanbeveling van het voedingscentrum. Maar dat is volgens nieuw Brits onderzoek veel te weinig. Het moeten namelijk minstens zeven porties van tachtig gram zijn. Bij die hoeveelheid zou de kans op vroegtijdig overlijden met 42 procent dalen. Uit de studie onder 65.000 mensen blijkt dat de kans op onder andere kanker, beroertes en hartziekten met elke extra portie groente of fruit afneemt op welke leeftijd dan ook en tot wel tien porties. Het gezondst zijn verse
groenten, gevolg door salade en dan fruit. Fruitsap heeft geen enkel effect en fruit uit blik is door de toegevoegde suiker zelfs ongezond. Kanttekeningen zijn er wel bij het onderzoek. Zo zijn mensen die heel veel groenten en fruit eten vaak meer bezig met hun
gezondheid. Ze roken en drinken minder, sporten meer en eten bijvoorbeeld minder suiker. Daar zou onvoldoende voor zijn gecorrigeerd. Dat neemt niet weg dat groenten en fruit erg gezond zijn, vanwege anti-oxidanten, vezels en vitamines. En ook bij bijvoorbeeld drie porties per dag zou de kans op vroegtijdig overlijden nog met 14 procent afnemen. Op dit moment eten Nederlanders gemiddeld honderd gram groente en een stuk fruit. De huidige norm van vijf porties groenten en fruit wordt door ongeveer tien procent gehaald. Bron:
BBC