Waarom we dromen wat we dromen berust deels op toeval en onze dagelijkse ervaringen. Maar er blijken ook andere dingen van invloed te zijn op onze nachtelijke hersenspinsels. Slaap je op je buik, dan is de kans groter dat je erotische dromen hebt, blijkt uit onderzoek uit Hongkong. Turkse wetenschappers ontdekten dat nachtmerries en bizarre dromen vaker voorkomen als je op je linkerzij slaapt. Slapen op de rechterzij zorgt dan weer voor vredige, liefdevolle dromen.
Als je op jonge leeftijd een instrument leert bespelen, droom je vaker met muzikale begeleiding, stellen onderzoekers van de universiteit van Firenze. 28 procent van de dromen bevatte zelfs muziek die de muzikanten nooit eerder hadden gehoord. Hoe rustiger het magnetisch veld van de aarde, hoe meer van het slaaphormoon melatonine het lichaam zou aanmaken.
De Duitse psycholoog Darren Lipnicki vergeleek acht jaar aan dromen met de geomagnetische activiteit in zijn woonplaats. Vlak na een periode waarin het magnetisch veld heel rustig was, werden zijn dromen veel levendiger. Vrouwelijke avondmensen hebben vaker last van nachtmerries, stelt de Canadese professor Tore Nielsen.
Dat komt mogelijk doordat ze in een vroegere REM-fase wakker worden. Dan zijn dromen intenser en herinneren mensen ze beter. Daarnaast kunnen nachtmerries een uiting zijn van angststoornissen en depressies en die komen vaker voor bij avondmensen.
Bron(nen): Goed Gevoel