Meer dan de helft van de Nederlanders eet minstens drie dagen per week geen
vlees. Daar hebben ze allerlei redenen voor. Zo vinden ze het onethisch om dode dieren te eten, willen ze het milieu sparen of hun gezondheid verbeteren. Maar wat doet het met je lijf als je helemaal stopt met vlees eten? Gemiddeld val je 4,5 kilo af als je vlees schrapt uit je dieet. Dat blijkt uit van de universiteit van Washington. Daarvoor hoef je niet meer te bewegen of te letten op hoeveel je eet. hebben gekeken naar het verschil in darmbacteriën tussen vegetariërs, veganisten en vleeseters. Vooral het verschil tussen vleeseters en veganisten was groot. Wie geen enkel dierlijk product meer at, bleek meer beschermende bacteriën te hebben. Een gebalanceerd vegetarisch of veganistisch dieet kan prima voorzien in alle benodigde voedingsstoffen, maar daar moet je wel veel moeite voor doen. Het is lastiger om voldoende ijzer, vitamine B12 en vitamine D binnen te krijgen. aldus de Britse . De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft rood en verwerkt vlees onlangs als kankerverwekkend bestempeld. 50 gram verwerkt vlees, zoals salami of ham, vergroot de kans op darmkanker met 18 procent, stellen de experts van de WHO. Wetenschappers hebben een link gevonden tussen rood vlees en hart- en vaatziekten. Uit een van het Amerikaanse Lerner Instituut bleek dat de stof carnitine die in vlees zit zorgt voor een reactie van darmbacteriën die kan bijdragen aan de ontwikkeling van hartziekten.