Steeds meer mensen denken dat het beter is om geen
gluten te eten. Het zou helpen tegen allerlei klachten. Gluten is de naam van een eiwit dat voorkomt in een groot aantal granen. Er bestaan veel mythes over dit onschuldige bestanddeel van onder andere brood. . Dat is niet zo. Van te veel calorieën word je dik. Sterker nog, in sommige glutenvrije producten zitten meer calorieën of suiker om ze wat smakelijker te maken. Gluten is gewoon een eiwit, een essentieel molecuul voor alle organismen. Er is niets ongezonds aan gluten. Integendeel, in veel gezonde volkoren producten zit gluten. Ook zit in glutenvrij brood soms te veel zout. Dat is onzin, tenzij je coeliakie hebt en je niet aan het
dieet houdt. In principe voelen alleen coeliakiepatiënten zich een stuk beter zonder gluten. Ongeveer 160.000 mensen in Nederland lijden waarschijnlijk aan coeliakie, een groot deel zonder het zelf te weten. Zij zijn intolerant voor de gliadines in gluten, die vooral in tarwe, rogge en gerst zitten. Die intolerantie kan de dokter vaststellen. Tenslotte is er een nieuwe term: . Sommige mensen reageren goed op een glutenvrij dieet, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt (sommige mensen reageren ook goed op homeopathie). Belangrijk is om je eerst te laten onderzoeken, voordat je stopt met gluten eten, omdat anders een verkeerde diagnose kan worden gesteld.