Hart- en vaatziekten zijn na kanker nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak. Gelukkig kun je er zelf van alles aan doen om het risico daarop te verkleinen. Volgens onderzoek zouden een paar kleine veranderingen in je dieet de kans op
hartziekten met de helft verminderen. De polyphenolen en flavanolen in cacao zijn goed voor het hart. Diverse studies hebben aangetoond dat zowel mannen als vrouwen een lagere kans hebben op hartfalen als ze wekelijks kleine hoeveelheden chocola eten. Pure chocolade is dan de beste keus. Neem de jonge sojaboontjes niet alleen bij je sushi, maar ook gewoon tussendoor. Ze zitten vol magnesium, foliumzuur en kalium. Deze stoffen verlagen je bloeddruk en dragen bij aan een goede hartgezondheid. Stress is slecht voor je hart. Rooibosthee helpt om je stressniveau te verlagen. Dat komt door het stofje aspalathine dat ervoor zorgt dat je minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt. In tomaten zit lycopeen, dat vooral vrijkomt als de groente wordt verhit. Meerdere studies hebben aangetoond dat het lycopeen in tomaten goed is voor je hart, je huid en zelfs beschermt tegen bepaalde kankersoorten. De omega 3-vetzuren en antioxidanten in walnoten helpen tegen hartziekten. Een grote meta-analyse toonde onlangs aan dat een handje walnoten per dag de kans op hartziekten met bijna 40 procent kan verminderen. Lijnzaad zit vol vezels en antioxidanten. Het bevat bovendien weinig calorieën. Het vogelvoer zou beschermen tegen hartziekten en diabetes. Als knoflook te lang ligt ontkiemt het weer, net als uien. Deze oude knoflook is nog gezonder dan de verse variant. Het is een populair voedingssupplement, omdat het goed zou zijn voor hart en bloedvaten.