Natuurlijk eten we vooral minder vlees, omdat we geven om dierenwelzijn en het milieu, maar we denken ook gezonder bezig te zijn door ons balletje gehakt te laten staan. Is dat ook zo? Ja, dat is zo, concludeert de Volkskrant. Al zijn er geen wereldschokkende gezondheidsvoordelen van stoppen of minderen met vlees eten. Al langer is bekend dat met name rood vlees en bewerkt vlees schadelijk kunnen zijn. Dat komt door de stof heemijzer, die ook in ons eigen bloed zit. In grote hoeveelheden kunnen er door heemijzer kleine beschadigingen aan de organen ontstaan. "Als er te veel van zulke beschadigingen zijn, kan dat leiden tot verschillende typen kanker. Daarvan komt darmkanker in Nederland het meest voor," aldus Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte aan de universiteit van Wageningen in de krant. Bewerkt vlees, zoals worst en salami, is nog ongezonder, omdat er behalve heemijzer ook nog andere slechte stoffen, zoals bepaalde conserveermiddelen in zitten. Maar hoe groot is die verhoogde kans op kanker nu echt? Nederlanders lopen in hun leven 5 procent kans op darmkanker. Dat percentage loopt op tot 5,6 procent als je dagelijks 100 gram rood vlees eet en tot 5,8 procent als je elke dag 50 gram bewerkt vlees consumeert. Dat is wat Nederlandse mannen ongeveer dagelijks eten. Hun kans op darmkanker is dus door het eten van dit soort vlees niet 5 maar ongeveer 6,5 procent. Rood vlees verhoogt verder de kans op een beroerte en op diabetes met 10 procent voor elke 100 gram per dag. Voor bewerkt vlees ligt dat percentage nog iets hoger. Dus ja, minder vlees eten loont voor de gezondheid, maar andere leefstijlfactoren, zoals roken, drinken en bewegen, hebben een stuk meer invloed op je levensverwachting.