Een gezond tussendoortje, denk je dan. Maar nee. De Consumentenbond testte vijftig soorten ontbijtkoek. De meeste daarvan bevatten 30 à 40 procent suiker. Sommige ontbijtkoeken, zoals Peijnenburg glutenvrij en met rozijnen, bestaan voor bijna de helft uit suiker.
Fabrikanten gebruiken diverse trucs om hun ontbijtkoek gezonder te laten lijken en de grote hoeveelheid suiker te verbloemen. Ze schermen met termen als 'volkoren' (terwijl maar een deel van het meel volkoren is, waardoor zo'n ontbijtkoek nauwelijks méér vezels bevat dan de gewone ontbijtkoek). En gebruiken overbodige claims als 'vetarm' (terwijl gewone ontbijtkoek nooit veel vet bevat) en 'met rogge' (terwijl rogge altijd het basisingrediënt is van ontbijtkoek).Zelfs ontbijtkoeken met het opschrift ‘minder suiker’ bevatten nog altijd 20 gram suiker per 100 gram. Dat staat gelijk aan vijf suikerklontjes. Alleen de zogenoemde ‘zero’ of ‘lower cal’ varianten bevatten minder suiker. Daaraan zijn zoetstoffen toegevoegd zoals maltitol en xylitol.