Er zijn coronapatiënten die zich helemaal niet zo ziek voelen, maar toch zuurstofniveaus hebben waarbij je normaal gesproken bewusteloos zou raken. Het stelt artsen voor een raadsel.
Het fenomeen dat ook wel 'happy hypoxia (vrolijk zuurstoftekort)' wordt genoemd doet de vraag rijzen hoe het virus precies de longen aanvalt. "Het is opmerkelijk hoeveel mensen worden opgenomen met heel lage zuurstofniveaus, terwijl ze zich daar niet bewust van zijn,"
aldus dr. Jonathan Bannard-Smith van Manchester Royal Infirmary in The Guardian. "Dit zien we niet bij griep of longontsteking. Het is veel ernstiger en het maakt duidelijk dat zich een heel vreemde fysiologie voor onze ogen voltrekt."
Dr. Mike Charlesworth, anesthesist bij het Wythenshawe Hospital in Manchester, zegt dat bij normale longaandoeningen patiënten met zo'n ernstig zuurstoftekort heel erg ziek worden. "Met longontsteking of embolie zitten mensen niet rechtop in bed om met je te praten. We begrijpen het niet. We weten ook niet of het orgaanschade veroorzaakt die we nu nog niet kunnen vaststellen of dat het lichaam compenseert."
Normaal gesproken vormt een zuurstoftekort een groot risico voor het hart, de hersenen en andere vitale organen. Meestal verliezen patiënten het bewustzijn bij een zuurstofniveau van minder dan 75 procent. De ademnood ontstaat doordat het lichaam merkt dat het CO2-niveau stijgt, omdat de longen niet in staat zijn om de CO2 weg te werken.
Bij sommige coronapatiënten treedt deze reactie niet op, waardoor ze relatief fit blijven, terwijl het zuurstofgehalte in het bloed veel te laag is. Dat tart feitelijk de wetten van de biologie. "Ik denk niet dat iemand van ons verwacht dat wat we zien kan worden uitgelegd door de bekende processen," aldus Bannard-Smith.
Het is iets wat veel medici merken: coronapatiënten lijken er eerst helemaal niet zo slecht aan toe tot hun situatie plotseling in sneltreinvaart verslechtert.