Ook bange Belgen zien het gevaar komen van over de grenzen. Volgens de Vlaamse minister van toerisme bedreigt de EU de Vlaamse friet en dat zou vreselijk zijn.De EU gaat de
stof acrylamide aan banden leggen, een stof die kwaadaardig wordt bij verhitting. En laat dat nu net de stof zijn die de Vlaamse friet tot Vlaamse Friet maakt... De stof zit daarnaast ook in koffie, aardappelchips, ontbijtkoeken en kan voorkomen in brood en gebakken vlees. Uit onderzoek is gebleken dat de organische verbinding kanker kan veroorzaken. De EU wil de stof dan ook zo veel mogelijk uit ons voedsel weren. De minister is ook tegen kanker, maar niet als het om friet gaat. "Het is belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie." Als er minder acrylamide mag zijn, zouden alle frietjes op voorhand geblancheerd moeten worden voor ze naar de frituren gaan. Met andere woorden: het ritueel van twee keer bakken zal niet meer kunnen. "Onze frietjes danken hun smaak aan het vakmanschap van onze frituristen die de frietjes rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken. Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden."