Al jaren kwellen vooral vrouwen zich met smakeloze glutenvrije crackers, brood en spaghetti. Ze denken overgevoelig te zijn voor het eiwit, maar meerdere tonen aan dat die 'glutensensitiviteit' vooral in het hoofd zit. Ook een aan de universiteit van Brescia komt tot die conclusie, schrijft . Aan het
experiment deden 35 mensen mee bij wie zogezegd glutensensitiviteit is geconstateerd. Dit is overigens iets heel anders dan de auto-immuunziekte coeliakie, waarbij de darmvlokken kapot gaan als ze regelmatig met gluten in aanraking komen. Iedere deelnemer kreeg twee zakjes bloem, een met gluten en een zonder, simpel zakje A en zakje B genoemd. Ze moesten tien dagen lang één soort bloem over hun eten strooien. Daarna volgden ze twee weken hun eigen glutenvrije dieet om vervolgens tien dagen lang het tweede zakje door hun eten te doen. Tijdens het experiment moesten de deelnemers bijhouden op een schaal van 1 tot 7 of ze last kregen van pijn, een slechte spijsvertering, diarree of constipatie. Het zou makkelijk moeten zijn om op basis daarvan te concluderen welke bloem glutenvrij was. Maar wat bleek: slechts 12 van de 35 'glutensensitieve' personen wisten het juiste zakje aan te wijzen, waarschijnlijk een pure gok dus. Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Coeliakie Vereniging vertelt aan
Trouw. "Door het opleggen van zelfmanagement over je gezondheid zijn we kwetsbaar geworden voor partijen die ons onzin willen verkopen. De diagnose wordt te vaak gesteld door mensen die dat niet kunnen, zoals het alternatieve circuit of de bakker en juist te weinig door artsen en specialisten."