De Brabantse ziekenhuizen hebben de grootste coronapiek doorgemaakt van het hele land. Nu pas komen ze weer echt toe aan gewone behandelingen. "Onze mensen zijn echt op. Sommigen hebben een posttraumatische stressstoornis.”
Dat vertelt Olof Suttorp, vicevoorzitter van het ROAZ, de vereniging van Brabantse ziekenhuizen, in het AD. Hij beaamt dat het aantal slachtoffers momenteel laag is, maar ziet ook nog iets anders. "We dalen niet echt meer.” Op de Brabantse ic's liggen nog 40 mensen met corona. "Dat is toch een derde van de 120 bedden die we normaal beschikbaar hebben.”
Toch begrijpt Suttorp de versoepelingen. "Je moet de vinger aan de pols houden. Dit weekend en volgende week gaan we zien wat het effect is van het openen van de scholen. Vanuit medisch oogpunt houden we echt ons hart vast. Het kan zijn dat er weer meer opnames komen, bijvoorbeeld omdat ouders aan de schoolpoort toch geen anderhalve meter afstand houden of omdat opa’s en oma’s weer zijn gaan oppassen. Als het nu weer vol loopt, moet je die versoepelingen per 1 juni alsnog opschorten.”
De Brabantse ziekenhuizen hebben geleden. "Dit heeft echt ongelooflijk veel impact gehad op onze mensen. Zij zijn echt kapot. Ik wil het niet dramatiseren, maar als je zes weken lang zo doorgaat, ga je echt klachten krijgen. Er zijn mensen die last hebben van een posttraumatische stressstoornis. Het is nu twee weken weer wat rustiger. Maar u kunt zich voorstellen wat er gebeurt als je dezelfde mensen nog een keer moet vragen hetzelfde te doen. Het gaat voor de ziekenhuizen dus om hersteltijd.”
Ook zijn de wachtlijsten opgelopen. "Alleen al in het Amphia ziekenhuis is de wachtlijst gegroeid met meer dan 3000 mensen die wachten op een behandeling. Hamertenen kunnen wel even wachten. Daar gaan we nu geen energie in stoppen. Maar mensen die borstkanker hebben, kun je een paar weken laten wachten en dan moet er wel iets gebeuren. Het is psychisch al zwaar als je weet dat er zo’n tumor in je lichaam zit en dan weken moet wachten. Dat kun je niet nog langer volhouden.”