Niets leuker, gezelliger en lekkerder dan een dinertje in een fijn
restaurant, maar helaas, erg gezond is het meestal niet. Er is voor het eerst een verband aangetoond tussen hoge
bloeddruk en uiteten gaan. Zout, vet en calorieën zijn de grote boosdoeners. Een hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor hart- en vaatziekten. Eerdere studies wezen al uit dat jongeren met een licht verhoogde bloeddruk een extreem grote kans hebben om later een te hoge bloeddruk te ontwikkelen. Wetenschappers van de Duke-NUS Graduate Medical School Singapore analyseerden data van 500 jong volwassenen uit Singapore tussen de 18 en 40 jaar. Ze vergeleken onder meer BMI, leefstijl en lichaamsbeweging met bloeddruk. 27,4 procent van de mensen had een voorstadium van hoge bloeddruk, voornamelijk mannen. 38 procent at meer dan 12 maaltijden per week buitenshuis. De onderzoekers rekenden uit dat met elke maaltijd buiten de deur de kans op een verhoogde bloeddruk met 6 procent toenam. Naast het eten in een restaurant, bleken ook, zoals verwacht, een hoog BMI, weinig lichaamsbeweging en roken van invloed op de hoogte van de bloeddruk.