Al eerder is aangetoond dat bepaalde stofjes in chocola, koffie en thee gezond zijn, maar nu blijkt dat die positieve effecten veel groter zijn als je daarnaast zinksupplementen neemt. sluiten niet uit dat er in de toekomst standaard zink wordt toegevoegd aan bijvoorbeeld chocolade. Volgens de wetenschappers van de universiteit van Erlangen in Nuremberg en de Auburn University in Alabama kan de combinatie levensverlengend werken, omdat ze zou beschermen tegen 'oxidatieve stress', die kan leiden tot veroudering en andere aandoeningen als kanker en ontstekingen. Zink staat bekend als een stof die het lichaam helpt in de strijd tegen bacteriën en virussen. Zo zorgen zinksupplementen ervoor dat je eerder van de griep afkomt. In chocolade, thee en koffie zitten bepaalde gezonde anti-oxidanten, polyfenolen genaamd. De wetenschappers combineerden de twee stoffen in een aantal experimenten. Op zichzelf lukt het polyfenolen niet om de oxidatieve stress, ook wel vrije radicalen genoemd, af te breken, maar in combinatie met zink ontstond een 'mega complex' enzym dat wel in staat bleek om het lichaam daartegen te beschermen. Hoofdonderzoeker dr Ivana Ivanović-Burmazović is enthousiast. "Het is zeker mogelijk dat in de toekomst standaard zink wordt toegevoegd aan chocolade en koffie," stelt ze.