Moest
eten lange tijd vooral vers zijn, nu hebben foodies het liever bedorven. Gefermenteerd voedsel is al een tijdje met een opmars bezig, maar met de komst van de eerste kookboeken over dit type eten, kun je wel spreken van een heuse trend. Ook sterrenkoks houden ervan: eten gecontroleerd via fermentatie laten bederven. Zo ontstaat een unieke en sterke smaak. Ook sommige producten die we dagelijks gebruiken zijn gefermenteerd, zoals yoghurt, kaas en salami. Je moet natuurlijk niet zomaar wat groente in je koelkast laten verrotten. Van een bedorven kool word je ziek, maar een gefermenteerde kool is juist lekker. Dat komt vooral door de zouten en zuren. 'De meeste microben worden door
zout en zuur gedood. Wat overblijft, zijn de onschadelijke bacteriën. Meng twintig gram zout met pakweg een kilo tomaat en laat dat zes weken in een pot staan en je krijgt een waar smaakbommetje,' vertelt Christian Weij, auteur van Verrot Lekker aan Vlaamse krant De Morgen.
Die goede bacteriën zouden een gunstig effect hebben op de gezondheid. Ze zouden het immuunsysteem een boost geven en ook erg goed zijn voor de darmflora.