Er is nu ook een veelbelovend medicijn ontwikkeld tegen corona. Farmaceut Merck zegt een pil te hebben ontwikkeld die de kans om in het ziekenhuis te belanden of te sterven na corona met de helft verkleint.
Wordt daardoor alles anders? De pil is geen alternatief voor vaccinatie, benadrukken artsen, je kunt veel beter voorkomen dat je ziek wordt. Maar 14 procent van de Nederlandse volwassenen is nog altijd niet (volledig) gevaccineerd en er zijn bovendien risicogroepen van patiënten die ondanks vaccinatie weinig antistoffen aanmaken. ‘Het is daarom heel belangrijk dat we nu ook in een vroeg stadium meer behandelmogelijkheden hebben’, zegt dr Wiersinga, in het Amsterdam UMC medeverantwoordelijk voor de behandelrichtlijnen voor patiënten met covid-19 tegen De Morgen.
Molnupiravir was in ontwikkeling als remmer van het griepvirus totdat in maart 2020 werd besloten de focus te verleggen. Met succes: het medicijn blijkt in staat om de kopieermachine van het coronavirus te blokkeren. Het werd beproefd bij een groep van 775 (ongevaccineerde) proefpersonen die een hoog risico hadden op een ernstig beloop van covid-19, vanwege hun leeftijd of een onderliggende ziekte, schrijft De Morgen.
In de placebogroep moesten 53 mensen worden opgenomen van wie er acht stierven; in de groep die de virusremmer slikte, kwamen slechts 28 mensen in het ziekenhuis terecht, niemand overleed. Die resultaten waren zo overtuigend dat Merck, na overleg met de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA, halverwege besloot om de studie stop te zetten. Als de FDA net zo enthousiast is over de werking, kan de pil nog dit jaar op de markt komen.
Molnupiravir wordt wereldwijd verwelkomd als een ‘gamechanger’, het zou weleens de definitieve nekslag voor het virus kunnen betekenen. Topimmunoloog Anthony Fauci, corona-adviseur van president Biden, sprak van ‘indrukwekkende resultaten’, de Amerikaanse regering heeft meteen 1,7 miljoen doses besteld.