De gevolgen van
stress heb je zelf in de hand
Stress wordt de laatste tijd in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen, zoals
hart- en vaatziekten. Nu lijkt het erop dat stress alleen slecht is, als je zelf gelooft dat het slecht is.
In de Verenigde Staten zijn 30.000 volwassenen 8 jaar lang onderzocht. Hen werd gevraagd hoeveel stress ze hadden en of ze dachten dat het slecht was voor hun gezondheid. Wat bleek? Degene die gestrest waren en dachten dat het slecht was, hadden 43 procent meer kans om voortijdig te sterven aan een stress-gerelateerde ziekte. Maar degenen die dachten dat het niet slecht was, hadden zelfs een lager risico om eerder dood te gaan, dan degenen die helemaal geen stress hadden.
In een ander onderzoek werd duidelijk hoe dat kan. Een groep proefpersonen moest een aantal stressvolle tests doen. Vooraf werd hen verteld dat hun fysieke reactie op de test, zoals verhoogde
hartslag, zweten en snel ademen, juist goed was. Het lichaam bereidde zich voor en hielp hen de stress beter te verwerken. De proefpersonen voelden zich vervolgens niet alleen zelfverzekerder en rustiger, ook de gebruikelijke versmalling van de bloedvaten bleef uit. Dit is een belangrijke oorzaak van aan stress-gerelateerde hart- en vaatziekten.
Als laatste is nog onderzocht wat het effect is van oxytocine op stress-gerelateerd overlijden.
Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, komt net als adrenaline in grote hoeveelheden vrij bij stress. Het hormoon kan het hart herstellen van de beschadigingen die het oploopt door stress. Dat effect wordt echter sterker als je veel sociale steun uitwisselt. Uit het onderzoek bleek dat mensen die ten tijde van stress veel sociale steun uitwisselden, een veel lagere kans hadden om vroegtijdig te overlijden.
Hoe je over stress denkt en hoe je dan handelt, lijkt dus te bepalen hoe je lichaam erop reageert.