Deze drie stofjes in de hersenen spelen rol bij depressie

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 02 februari 2022 om 12:49
anp 410535478

Iedereen weet wat een depressie is, maar echt bevatten wat een depressief persoon doormaakt, is lastig. Mogelijk begrijp je het beter als je weet wat er in iemands hersenen gebeurt bij een depressie.

Uit hersenscans blijkt dat er drie neurotransmitters uit balans zijn bij depressieve mensen. Ten eerste dopamine. Dopamine wordt aangemaakt als beloning na een vervuld verlangen. Het komt al vrij als je chocola eet en is een van de belangrijkste veroorzakers van blije gevoelens. Maar wie een depressie heeft maakt te weinig dopamine aan, waardoor vreugde plaatsmaakt voor somberte en droefenis.

Ten tweede is er noradrenaline. Net als adrenaline speelt dit hormoon een rol bij onze vecht- en vluchtreactie. Wie er teveel van aanmaakt is euforisch, maar ook gespannen en angstig. Heb je er te weinig van dan voel je je depressief.

Tenslotte speelt serotonine een rol. Dit gelukshormoon zorgt normaal gesproken voor gevoelens van rust en tevredenheid. Het onderdrukt negatieve emoties als angst, verdriet en agressie. Maak je er te weinig van aan dan kun je dus depressief worden.

Antidepressiva werken vaak op de balans van deze neurotransmitters in. Omdat vaak niet duidelijk is aan welke stoffen je een tekort hebt, werkt het ene antidepressivum bij de een beter dan bij de ander.