Het is aanlokkelijk om zoveel mogelijk in de
koelkast te leggen. Dan blijft het lekker koel en vers is het idee, maar dat geldt lang niet voor alle levensmiddelen. Sommige dingen gedijen echt beter buiten de koeling. Deze elf producten kun je het beste op kamertemperatuur bewaren. Als je tomaten in de koelkast legt stoppen ze met rijpen en krijgen ze niet hun volle
smaak. Het zetmeel in aardappels kan als het gekoeld wordt in suiker veranderen. Daardoor krijgen aardappels niet alleen een andere textuur, ze kunnen ook extra zoet smaken na de bereiding. Uien moet je alleen koelen als je wilt dat ze extra lang goed blijven, maar het is beter om ze op een koele, droge plaats te bewaren. Brood moet je invriezen of direct opeten. In de koelkast gaat het juist eerder schimmelen en wordt het sneller droog en hard dan wanneer je het gewoon in de kast legt. Leg je onrijpe bananen in de koelkast, dan stopt het rijpingsproces compleet en zullen ze dus nooit echt goed geel worden. Bananen zijn niet bestand tegen de kou. Knoflook moet je niet gekoeld bewaren, zeker niet in een zakje. Het is hét recept voor schimmel. Leg het gewoon los op een droge donkere plaats. Olijfolie stolt in de koelkast. Dat kookt niet echt fijn. Geen idee wie dit doet, maar: doe het niet. Koffie verliest een deel van zijn smaak en absorbeert de geur van andere producten in de koelkast, waardoor het nooit meer hetzelfde proeft. Alleen als de meloen al gesneden is moet je hem in de koelkast bewaren. Anders is het beter om hem gewoon in de fruitschaal te leggen. Volgens blijven dan veel meer antioxidanten behouden. Voor de avocado geldt hetzelfde als voor bananen: als hij nog niet rijp is, moet je hem niet in de koelkast leggen, want dan zal hij nooit rijp worden. Honing wordt hard in de koelkast. Zet het potje dus liever op een wat warmere plek.