Deze ziektes zien artsen vaak over het hoofd

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 01 november 2019 om 15:04
welingelichtekringen header 1

Dokters zijn kundig en doen hun best, maar ze vergissen zich ook wel eens. Vooral bij aandoeningen met symptomen waardoor een andere ziekte logischer lijkt.

  1. Hartklachten
    Vooral bij vrouwen worden hartklachten nogal eens over het hoofd gezien, maar ook bij mannen is het niet direct het eerste waar artsen aan denken. Bij vrouwen ontstaat de verwarring, omdat ze vaak andere, subtielere symptomen hebben dan mannen. Zo voelen ze niet altijd druk op de borst en gaan ze ook niet overmatig zweten. Doen ze dat wel, dan worden de klachten vaak toegeschreven aan de overgang. Andere symptomen, zoals duizeligheid, hartkloppingen, vermoeidheid en kortademigheid lijken dan weer eerder te duiden op een paniekaanval.
  2. Slechte werking van de schildklier
    Als er één aandoening is die lang onopgemerkt blijft, is het wel een verminderde schildklierwerking. De klachten lijken sterk op die van een depressie: somberte, slapeloosheid en vermoeidheid.
  3. TMD-syndroom
    Hierbij heb je een probleem met je kaakgewrichten, waarbij de spieren rondom de kaak aanspannen. Omdat je daardoor vaak last krijgt van hoofdpijn, oorpijn of oorsuizen en juist niet direct van je kaken, wordt er eerder gedacht aan migraine of oorontsteking.
  4. Malaria
    Malaria geeft vaak dezelfde soort klachten als een hevige griep. Je wordt ook niet direct ziek na een reis. Dat kan 10 dagen tot 4 weken duren. Soms wordt iemand zelfs pas na 2 jaar ziek. Niet gek dus dat een huisarts eerder denkt aan griep of iets dergelijks.
  5. Een TIA
    Zeker bij jonge mensen gaan artsen niet uit van een TIA. Zelfs als je minder kracht in een arm en been ervaart, met dubbele tong praat of moeite hebt met je evenwicht denken dokters eerder aan migraine of een aandoening aan het binnenoor of evenwichtsorgaan. Dat is niet zonder gevaar. Een op de drie mensen, die niet wordt behandeld aan een TIA, krijgt binnen vijf jaar een beroerte.

Bron(nen): Libelle